ارز‌های دیجیتال

چرخه هایپ ( Hype Loop ) یک نمودار استاندارد و از پیش تعیین شده در حوزه‌های اقتصادی نوپا است که به صورت شماتیک برای استارتاپ‌ها و محصولات جدید عرضه شده در جوامع نوین در نظر گرفته می‌شود. بر اساس نظر بسیاری از کارشناسان حوزه‌های اقتصادی، می‌توان نمودار قیمت ارزهای دیجیتال نیز بر اساس چرخه هایپ ( Hype Loop ) بررسی کرد و آن را در یک چهارچوب مشخص تعریف نمود. طبق داده‌های منتشر شده از سوی وب سایت BlockChain.com ارزهای رمزپایه در حال گذر از تمام مراحل چرخه هایپ ( Hype Loop ) هستند و بر اساس الگوریتم این نمودار شماتیک در آینده نزدیک شاهد ثبات در این حوزه خواهیم بود.

 چرخه هایپ ( Hype Loop ) پنج مرحله اصلی دارد که می‌توان این پنج مرحله را در چهارچوب ارزهای دیجیتال تعریف کرد.

مرحله اول: تولد فناوری ( Technology Trigger )
این مرحله را در واقع می‌توانیم به اولین عرضه بیت‌ کوین ( BitCoin ) نسبت داد. در این زمان تکنولوژی بوجود آمده هنوز نتوانسته است اعتماد جوامع و البته سرمایه‌گذاران را به خود جذب کند؛ از همین رو از نظر ارزش مادی در سطح پایینی قرار دارد. در اصل می‌توانیم این مرحله را برای زمانی بکار برد که بیت‌ کوین ( BitCoin ) فقط 2 دلار بود!

مرحله دوم: قله انتظارات ( Peak of Inflated Expectations )
در این مرحله شاهد رشد چشم‌گیر و غیر قابل تصور ارزش فناوری تولید شده هستیم. این مرحله را دقیقا به زمانی می‌توان نسبت داد که قیمت هر توکن بیت‌ کوین ( BitCoin ) به نزدیک 20 هزار دلار رسیده بود و ارزهای دیجیتال در بالاترین حد خود در بازارهای جهانی قرار داشتند. در واقع در این مرحله حجم تبادلات و سرمایه‌گذاری در بخش مربوط به ارزش‌گذاری فناوری به شکل قابل توجهی بالا است و به نحوه تکنولوژی عرضه شده را به نوعی ترند بازار نسبت می‌دهد.

مرحله سوم: شیب سرخوردگی ( Trough of Disillusionment )
زمانی که حجم مبادلات بالا رود، میزان شکست‌ها و البته کلاه‌برداری‌ها نیز افزایش می‌یابد و این موضوع در بسیاری از موارد باعث دخالت دولت‌ها و نهادهای نظارتی می‌شود. به نحوی می‌توان حال این روزهای بازار کریپتو را در این مرحله خلاصه کرد؛ زمانی که دولت‌ها در حال اجرای قوانین مالیاتی در حوزه ارزهای رمزپایه هستند و بسیاری از سرمایه‌گذاران بزرگ به دلیل ترس از دست دادن سرمایه‌شان، حجم تبادلات خودشان را کاهش داده‌اند. البته کلاه‌برداری‌هایی که در خصوص عرضه اولیه سکه ( ICO ) در دو سال اخیر انجام شد، یکی دیگر از دلایلی است که حوزه ارزهای دیجیتال را برای سرمایه‌گذاران بزرگ ناامن ساخت.

مرحله چهارم: سراشیبی روشنگری ( Slope of Enlightenment )
در این مرحله جنبه‌های مثبت و منفی فناوری عرضه شده برای همگان و البته سرمایه‌گذاران مشخص شده است و افراد می‎‌توانند هوشمندانه در حوزه مورد نظرشان سرمایه‌گذاری کنند. اگر بخواهیم این مرحله را در چهار چوب ارزهای دیجیتال بررسی کنیم، می‌توانیم وضعیت فعلی را بگونه‌ای در آستانه این مرحله بدانیم.

مرحله پنجم: سطح سودمندی ( Plateau of Productivity )
زمانی که میزان تبادلات و سرمایه‌گذاری‌ها به حد ثابت رسید، دیگر خبری از نوسانات شدید در بازار نیست و به شکلی سطح سودمندی برای سرمایه‌گذاران و فعالان حوزه ارزهای دیجیتال مشخص می‌شود. آنان می‌توانند با بررسی درست و آنالیز اطلاعات بازار، اقدام به سرمایه‌گذاری و پذیرش ریسک قابل درک کنند که باعث سودآوری برای آن‌ها خواهد شد. این مرحله در واقع زمانی است که ارزهای دیجیتال به عنوان پول‌های روزمره مورد استفاده قرار می‌گیرند.

Gartner Hype Cycle.svg

آرمان زارع
نویسنده: آرمان زارع
علاقمند به حوزه پرداخت آنلاین هستم، هر روز اتفاقات زیادی در این حوزه رخ می دهد و در اینجا برخی از این موارد را پوشش خواهم داد.